Fenntartható fejlődési célok

Fő indikátor piktogramja

Fenntartható fogyasztási és termelési módok kialakítása

Rövid táv
Hosszú táv
i
Graikon letöltés PNG képként Graikon letöltés CSV fájl ként
Az értékesített növényvédő szerek mennyisége 2021-ben – az előző két év növekedése után – kis mértékben visszaesett.

Definíciók

A növényvédőszer-értékesítési indikátor megmutatja a növényvédőszer-gyártó és -forgalmazó vállalatok értékesítését tonnában kifejezve. Az értékesítési adatokat tekintjük felhasználásnak, mivel nincs Magyarországon a teljes felhasználásra vonatkozóan rendszeres statisztikai célú adatgyűjtés. Felhasználási adatok gyűjtése ötévenként ‒ legutóbb 2019-ben ‒ történt, és csak a legjelentősebb mezőgazdasági növények esetében.

Relevancia

A nem megfelelő növényvédőszer-használat mind a környezet, mind az egészség szempontjából kockázatokat jelent, mivel egyes forgalomban lévő szerek lassan és nehezen bomlanak le. Bekerülhetnek az élelmiszerláncba, az ökológiai rendszerekbe, a talajba és a vizekbe, ahol felhalmozódhatnak, és komoly károkat okozhatnak. A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia fontos célként jelöli meg a környezetkímélő technológiák és földhasználati módok támogatását.

Elemzés

Hazánkban az értékesített növényvédő szerek mennyisége 2021-ben – a 2020. évi 9,2%-os növekedés után – 3,2%-kal csökkent az előző évhez képest. 2000 óta – pár év kivételével – folyamatosan növekedett, 2021-re közel háromszorosára. 2021-ben a mezőgazdasági termelőknek értékesített növényvédő szerek mennyiségének 32%-a gyomirtó szer volt.

Nemzetközi kitekintés

Az unióban 2011 óta a tagállamoknak kötelezően jelenteniük kell a forgalomba hozott növényvédő szerek mennyiségét. Mezőgazdasági területre vetítve az aktív növényvédőszer-hatóanyag felhasználásában hazánk uniós szinten a középmezőnybe tartozik. 2020-ban átlagosan 1,74 kilogramm hatóanyag jutott egy hektár mezőgazdasági területre.

A kiadvány adatai 2022. október 31-én rendelkezésre álló adatokat tartalmaznak, a frissebb adatokért kérjük, keressék fel a mutatóknál megjelölt STADAT-linkeket, a kézirat lezárását követő frissítések ott érhetők el.