Fenntartható fejlődési célok

Fő indikátor piktogramja

A városok és egyéb emberi települések befogadóvá, biztonságossá, ellenállóképessé és fenntarthatóvá tétele

Rövid táv
Hosszú táv
i
Graikon letöltés PNG képként Graikon letöltés CSV fájl ként
Magyarországon a körforgásos anyagfelhasználás aránya folyamatosan nő.

Definíciók

A körforgásos anyagfelhasználási arány megmutatja, hogy a felhasznált anyagi erőforrásoknak mekkora része származik újrahasznosított hulladékanyagból, megtakarítva ezzel az elsődleges nyersanyagok kitermelését. A mutató a körforgásos gazdaságra vonatkozó európai uniós ellenőrzési keretrendszer része. A magasabb körforgási arány azt jelenti, hogy több másodlagos anyag helyettesíti az elsődleges nyersanyagot, így csökken az elsődleges anyag kitermelésének környezeti hatása.

A körkörös anyagfelhasználást, az Eurostat becslési eljárásai alapján, a hazai hasznosító üzemekben újrahasznosított hulladék mennyisége mínusz az importált, hasznosításra szánt hulladék plusz az exportált, hasznosításra szánt hulladék eredményeként határozzák meg.

Relevancia

Az Európai Bizottság 2020 márciusában fogadta el az új körkörös gazdaságra vonatkozó cselekvési tervet. Az EU körforgásos gazdaságra való átállása csökkenti a természeti erőforrásokra nehezedő nyomást, fenntartható növekedést és munkahelyeket teremt. A körforgásos gazdaságra való áttérés célja a termékek teljes életciklusának a tervezése, amely előmozdítja a körforgásra irányuló folyamatokat, ösztönzi a fenntartható fogyasztást, biztosítja a pazarlás megelőzését, és elősegíti a felhasznált erőforrásoknak a lehető leghosszabb ideig az EU gazdaságában maradását. A körforgásos szemlélet a termeléstől a fogyasztáson át a hulladékkezelésig egyben tekinti a gazdasági folyamatokat és azok környezeti hatásait. A fenntartható fogyasztás és termelés hozzájárulnak a termékek környezeti teljesítményének javításához, és növelik a fenntarthatóbb áruk és termelési technológiák iránti keresletet.

Elemzés

Magyarország körforgásos anyagfelhasználási arányát 2010 óta mérik. A kezdeti 5,3%-os arányról tíz év alatt 8,7%-ra nőtt, ami 60%-os javulást jelent. A mutató értéke egy év kivételével folyamatosan növekedett. 2013-ban a két évvel korábbi szintre esett vissza, majd a következő két évben behozta ezt a visszaesést. A körforgásos anyagfelhasználási arány növekedése azt jelzi, hogy egyre több esetben helyettesíti másodlagos nyersanyag az elsődleges nyersanyagokat, így kevesebb elsődleges anyag kitermelésére van szükség, és ezáltal kevésbé nőnek a nyersanyag-kitermelés okozta környezeti károk.

Nemzetközi kitekintés

2020-ban az Európai Unió körforgásos anyagfelhasználási aránya elérte a 12,8%-ot. A legmagasabb érték Hollandia 30,9%-os aránya, míg a legalacsonyabbat, 1,3%-ot Románia gazdasága képviseli. Magyarországon a körforgásos anyagfelhasználási arány 8,7% volt, amely alacsonyabb az unió átlagos értékénél.

A kiadvány adatai 2022. október 31-én rendelkezésre álló adatokat tartalmaznak.