Fenntartható fejlődési célok

Fő indikátor piktogramja

Fenntartható fogyasztási és termelési módok kialakítása

Rövid táv
Hosszú táv*
i
Graikon letöltés PNG képként Graikon letöltés CSV fájl ként
2020 után megállt az ökológiai gazdálkodásba bevont területek mezőgazdasági területen belüli arányának növekedése hazánkban. 2021-ben 294 ezer hektáron folyt biogazdálkodás.

Definíciók

Az ökológiai gazdálkodás indikátora megmutatja az ökológiai gazdálkodásba bevont területek arányát az összes mezőgazdasági területen belül.

Relevancia

Az ökológiai gazdálkodás az Európai Unióban jogszabályok által meghatározott termelési módszer, nagy hangsúlyt fektet a környezet, ezen belül a talaj, a felszíni és a felszín alatti vizek védelmére, a biodiverzitás megőrzésére és az élelmiszer-biztonságra. Napjainkban a klímaváltozás, az iparszerű mezőgazdasági termelés kedvezőtlen hatásai és az egészségügyi kockázatok növekedése miatt a gazdálkodás és a fogyasztás terén egyre fontosabbá válik a fenntarthatóság és a környezettudatosság. Minősített biotermékeket csak olyan területen állíthatnak elő, amely átesett egy két-három éves átállási perióduson, ez alapján megkülönböztetünk átállás alatti és átállt ökológiai területeket. A Vidékfejlesztési Program támogatásai révén az ökológiai gazdálkodásba bevont mezőgazdasági területek nagysága az elmúlt évtized végére elérte a 300 ezer hektárt.

Elemzés

Magyarországon a biogazdálkodásba bevont területek nagysága 2021-ben 294 ezer hektár volt, 2,6%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az összes ökológiai terület nagysága 2019 óta mérséklődött, ugyanakkor az átállt ökológiai területeké öt év alatt majdnem a háromszorosára nőtt.

Az ökológiai gazdálkodásba bevont területek aránya a támogatási rendszer változásának köszönhetően kezdett el jelentősen emelkedni. 2015 és 2019 között 2,3-szeresére (173 ezer hektárral) nőtt. Ez a folyamat 2020-ban megállt, azóta az átállási területek jelentős csökkenése miatt az összes ökológiai terület nagysága mérséklődött, ugyanakkor az átállt területek kiterjedése töretlenül növekszik (2021-ben 263 ezer hektár). 2021-ben az ország mezőgazdasági területének 5,8%-án folyt ökológiai gazdálkodás, ami továbbra sem éri el az uniós (EU27_2020) átlagot.

Nemzetközi kitekintés

Az elmúlt években tapasztalt jelentős növekedés ellenére a hazai mutató nagysága elmarad az uniós (EU27_2020) átlagtól (2020-ban 9,1% volt). Az unióban 2015 és 2020 között folyamatosan emelkedett a biogazdálkodásba bevont területek aránya. Az ökológiai területek aránya az előző évekhez hasonlóan Ausztriában volt a legmagasabb, 25,7%, de a mezőgazdasági területek több mint ötöde áll ökológiai gazdálkodás alatt Észtországban és Svédországban is. A sereghajtók közé változatlanul Írország (1,7%) és Bulgária (2,3%) tartozik. Csehországban (15,3%) és Szlovákiában (11,7%) Magyarországhoz képest jóval magasabb, míg Lengyelországban (3,5%) alacsonyabb az ökológiai gazdálkodásba bevont mezőgazdasági területek aránya.

STADAT-táblák

19.1.1.38.Biogazdálkodás

A kiadvány adatai 2022. október 31-én rendelkezésre álló adatokat tartalmaznak, a frissebb adatokért kérjük, keressék fel a mutatóknál megjelölt STADAT-linkeket, a kézirat lezárását követő frissítések ott érhetők el.