Fenntartható fejlődési célok

Fő indikátor piktogramja

A városok és egyéb emberi települések befogadóvá, biztonságossá, ellenállóképessé és fenntarthatóvá tétele

Rövid táv
Hosszú táv
i
Graikon letöltés PNG képként Graikon letöltés CSV fájl ként
2003 és 2020 között Magyarországon a lakosság kitettsége a levegő szilárdanyag-szennyezettségének (PM10) az uniós határérték alatt volt.
2009 és 2020 között Magyarországon a lakosság kitettsége a levegő szilárdanyag-szennyezettségének (PM2,5) az uniós határérték alatt volt.

Definíciók

A PM10 és a PM2,5 a legfeljebb 10 és 2,5 µm átmérőjű szálló port jelenti. A lakosság kitettsége a levegő szilárdanyag-szennyezettségének mutató az ott élők lélekszámával súlyozva, az egyes agglomerációkban felállított mérőhelyek által mért szilárdanyag-szennyezés éves átlagos koncentrációját adja meg.

Relevancia

A szilárdanyag-kibocsátás fő forrásai a városokban a dízelüzemű járművek, az ipari, a háztartási és az egyéb tüzelés.
A gumiabroncsok és a fékek kopása ugyancsak növeli a szilárdanyag-kibocsátást. Az Európai Unió határozott célja, hogy olyan szintre csökkenjen a közlekedésből származó szennyezőanyag-kibocsátás, ami az emberi egészségre és a környezetre csak minimális hatással bír. A szilárdanyag-kibocsátás természetes forrásai a por, a homok és az erdőtüzekből származó füst.
A szilárd anyagok a kén-dioxid magas koncentrációja mellett lassú légmozgás és alacsony hőmérséklet esetén az úgynevezett téli füstköd (téli szmog) előidézői. A szálló por felhalmozódását az intenzív nyári hőhullámok, a forró, száraz időjárás (pl. 2003-ban és 2006-ban) és az erdőtüzek (2003-ban) is okozzák.
A PM10 és PM2,5 egészségkárosító hatásuk miatt a figyelem középpontjába kerültek. Ezen anyagok belélegzése számos szív- és légzőszervi betegség kialakulásáért felelős.
A mutató a városok és egyéb emberi települések befogadóvá, biztonságossá, ellenállóképessé és fenntarthatóvá tételével kapcsolatos 11. SDG-cél, valamint az egészségre és a jóllétre vonatkozó 3. cél felé tett haladás nyomon követésére szolgálhat.

Elemzés

Az unióban jelenleg 40 µg/m3 a PM10 éves átlagos koncentrációjának a határértéke, ez alatt volt a lakosság átlagos kitettsége az unióban és Magyarországon is 2003 és 2020 között. Ebben az időszakban előfordultak a határértéket meghaladó értékek is egyes mérőállomásokon Magyarországon és az unióban egyaránt. A levegő legfeljebb 10 µg/m3 átmérőjű szálló porral való éves átlagimmissziója 2021-ben Magyarországon az éves határértéket egyik állomáson sem haladta meg, azonban a sajószentpéteri Sport utcai mérőállomáson a 24 órás határértéket (50 µg/m3) a mért esetek több mint ötödében meghaladta. Az unióban 25 µg/m3 a PM2,5 éves átlagos koncentrációjának határértéke. Ezen határértéket Magyarországon 2021-ben csak a sajószentpéteri Sport utcai mérőállomáson mért érték haladta meg.

Nemzetközi kitekintés

2020-ban a magyarországi PM10-kitettség 23µg/m3 volt. A lakosság a V4-ek közül leginkább Lengyelországban (24 µg/m3), legkevésbé Szlovákiában (20 µg/m3) és Csehországban (18 µg/m3) volt kitéve a levegő PM10-szennyezettségének. A szomszédos országok közül Horvátország (28 µg/m3) rendelkezett a legmagasabb PM10-kitettséggel, Ausztria pedig a legalacsonyabbal (16 µg/m3). Románia és Szlovénia vonatkozó adata 21, illetve 20 µg/m3 volt. 2020-ban Magyarországon és Szlovákiában 14 µg/m3 volt a PM2,5-kitettség. Ez a mutató a V4-ek közül Lengyelországban a legmagasabb (16 µg/m3), Csehországban a legalacsonyabb (13 µg/m3). A szomszédos országok közül Horvátországban (16 µg/m3) a legkedvezőtlenebb az érték, Ausztriában (11 µg/m3) a legkedvezőbb. Romániában 14, Szlovéniában 15 µg/m3 volt a mutató értéke.

A kiadvány adatai 2022. október 31-én rendelkezésre álló adatokat tartalmaznak, a frissebb adatokért kérjük, keressék fel a mutatóknál megjelölt STADAT-linkeket, a kézirat lezárását követő frissítések ott érhetők el.