Fenntartható fejlődési célok

Fő indikátor piktogramja

A szegénység valamennyi formájának felszámolása mindenhol

Rövid táv
Hosszú táv
i
Graikon letöltés PNG képként Graikon letöltés CSV fájl ként
A mentett élelmiszerek mennyiségében a 2012–2018-as felívelés után 2019-től stagnálás, majd erőteljes visszaesés következett be.

Definíciók

Élelmiszer-feleslegnek nevezünk a mezőgazdasági termeléstől a feldolgozóiparon, a kereskedelmen, a vendéglátáson át a háztartásokig bezárólag az élelmiszerlánc teljes spektrumában minden olyan élelmiszert, amely fogyasztható, de valamilyen okból kifolyólag nem kerül emberi fogyasztásra.

Az itt közölt adatok kizárólag a Magyar Élelmiszerbank Egyesület által átvett, illetve közvetített élelmiszer-feleslegek mennyiségét tartalmazzák.

Relevancia

Az élelmiszer-veszteség és -pazarlás növeli a biztonságos élelmiszer-ellátással, az alultápláltsággal és a túlzott vízfelhasználással kapcsolatos kockázatokat. Az uniós tagországok elkötelezték magukat az ENSZ azon fenntartható fejlődési célja mellett, amely szerint 2030-ig a felére kell csökkenteni az egy főre jutó élelmiszer-hulladék mennyiségét kiskereskedelmi és fogyasztói szinten, valamint hogy csökkenteni kell a termelési és az elosztási láncban keletkező élelmiszer-veszteséget.

Elemzés

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2005 novemberében kezdte el működését Magyarországon. Az Élelmiszerbank élelmiszer-kereskedelmi és élelmiszer-feldolgozó vállalatoktól vesz át még fogyasztható élelmiszerfeleslegeket, melyeket szociális munkát végző szervezetek segítségével juttat el nélkülözőknek Magyarországon.

Az átvett és kiosztott élelmiszerek mennyisége 2005 és 2018 között folyamatosan növekedett (a legmagasabb érték 2018-ban összesen 10.667 tonna volt). 2018 és 2021 között csökkenés következett be, ami egyrészt a Covid19-járványnak, másrészt annak a következménye, hogy egyes partnerek változtattak belső működési folyamataikon, így kevesebb élelmiszer-felesleg keletkezett náluk.

Az élelmiszerek forrása 2005 és 2013 között nagyobb részben a feldolgozóiparból származott, 2012 óta az élelmiszer-kereskedelmi szektor által felajánlott mennyiségek számottevően növekednek, melynek eredményeként 2017-től kezdődően ezek aránya már meghaladja a teljes mennyiség 80%-át. A 2012 utáni növekedés fő oka egy új logisztikai folyamat bevezetése, melynek keretei között az élelmiszer-áruházakból közvetlenül a szétosztást végző partnerszervezetek szállítják el az élelmiszer-feleslegeket, ezért jóval több helyről történik az elszállítás.

A kiadvány adatai 2022. október 31-én rendelkezésre álló adatokat tartalmaznak.