Fenntartható fejlődés indikátorai

Fő indikátor piktogramja
Rövid táv
Hosszú táv
i
Graikon letöltés PNG képként Graikon letöltés CSV fájl ként
A talaj nitrogénmérleg-egyenlege növekvő trendet mutat.
Az utóbbi években közel 0 kilogramm volt a foszformérleg egyenlege.

Definíciók

A bruttó nitrogénmérleg tartalmazza a mezőgazdasági eredetű kibocsátásokat. A tápanyagmérleg a trágyázással és az egyéb módon bevitt és a terméssel kivont tápanyagoknak a különbsége. A mérleg beviteli oldalának meghatározó összetevője a műtrágyákkal bejuttatott tápanyag. A kiviteli oldalt a termés mennyisége határozza meg, de jelentős mértékben függ az adott év időjárási viszonyaitól is.

Relevancia

Az elemmérlegeken keresztül képet kapunk a talaj tápelemállapotának változásáról, illetve a növények számára fontosabb ásványi anyagok forgalmáról. A talajadottságokhoz alkalmazkodó talajerő-utánpótlás azért különösen fontos, mert az állóvizekbe került túlzott mennyiségű nitrogén eutrofizációt, a vizek algásodását okozza. Ha a mérleg valamely tápanyag esetében tartósan és jelentős mértékben pozitív, akkor magas a tápanyag-kimosódás és az ebből következő vízszennyezés kockázata. A hosszabb időn keresztüli negatív mérleg pedig az alkalmazott mezőgazdasági gyakorlat fenntarthatóságával kapcsolatos lehetséges problémákat jelzi, ami a talaj kimerüléséhez és így a termésátlag csökkenéséhez vezet. A Nemzeti Fenntartható Fejlődés Keretstratégia céljai között szerepel a biodiverzitás megőrzése mellett a talaj termőképessége, valamint az ökoszisztéma-szolgáltatások degradációjának megakadályozása. A szervetlen és a szerves trágyák alkalmazása nitrogén-dioxid és ammónia légköri szennyezőanyag-kibocsátást is eredményezhet, ami pedig az ÜHG-kibocsátás szempontjából releváns tényező.

Elemzés

Az Eurostat/OECD módszertana alapján számított adatok szerint hazánkban 2010 óta a műtrágyával bevitt nitrogén mennyisége ingadozó. Mint a legtöbb évben, 2021-ben is a teljes nitrogénbevitel több mint hattizede műtrágyával került a talajba. A nitrogén-tápanyagmérleg egyenlege a területről elvitt termésmennyiségtől is függ. Amikor a betakarított terménnyel elvitt nitrogén tápanyagmennyisége megközelíti a bevitt nitrogénét, akkor a tápanyag-hasznosítás hatékonyabb.

Mivel a nitrogénnel ellentétben a foszfor kevésbé mobilis, a talajban maradt felesleg évről évre akkumulálódik, növelve a talaj oldható tápanyagtartalmát.
Magyarországon azonban a talajok foszformérlege 2000 és 2021 között a legtöbb évben negatív vagy közel nulla volt. Ez akár a termelés fenntarthatóságát is veszélyeztetheti.

A kiadvány adatai 2022. október 31-én rendelkezésre álló adatokat tartalmaznak, a frissebb adatokért kérjük, keressék fel a mutatóknál megjelölt STADAT-linkeket, a kézirat lezárását követő frissítések ott érhetők el.