Fenntartható fejlődés indikátorai

Fő indikátor piktogramja
Rövid táv
i
Graikon letöltés PNG képként Graikon letöltés CSV fájl ként
2013 óta jelentősen nőtt azok aránya, akik biztonságban érzik magukat a lakóhelyükön.
Az életkor előrehaladtával csökken a biztonságérzet.

Relevancia

A lakóhely környéki közterületen való biztonságérzetet az egyén szűkebb környezetében való általános bizalma, illetve a lakóhely állapota befolyásolja. Ennek a biztonságérzetnek a felmérésére szolgál az a kérdés, hogy mennyire érzik magukat biztonságban egyedül sötétedés után az utcán.

Elemzés

Környezetünk, ahol mindennapjainkat töltjük, erősen befolyásolja jóllétérzetünket. Amennyiben szorongást, félelmet vált ki belőlünk az utcán való tartózkodás sötétedés után, az negatív hatással lehet szociális életünkre, ami pedig csökkentheti általános elégedettségünket, ronthatja mentális egészségünket. 2021-ben a lakosság biztonságérzete közterületen tovább javult, a 16 éves és annál idősebb lakosság 84,7%-a nagyon vagy eléggé biztonságban érezte magát, ez közel 3 százalékpontnyi javulás az előző évhez képest. Továbbra is jelentős a különbség a nők és a férfiak biztonságérzete között. Míg a férfiak 6,6%-a számolt be veszélyérzetről, addig a nők 21%-a, ám összességében nézve 2020-hoz képest ezek az arányok is javultak. 2020-hoz mérten változott a biztonságérzet megítélése településtípusonként: míg 2020-ban a megyeszékhelyen, megyei jogú városban élők számoltak be magas biztonságérzetről, addig 2021-ben már a községben élők (86,0%). A leginkább a fővárosiak biztonságérzete javult. Továbbra is ugyanaz az évek óta fennálló tendencia figyelhető meg régiónként a biztonságérzetet illetően. 2021-ben is a három dunántúli régióban éltek a legmagasabb arányban azok, akik biztonságban érezték magukat: a nyugat-dunántúli lakosok 95,0%-a nyilatkozott így. Ezzel szemben Észak-Magyarországon csupán 67,3%-uk számolt be biztonságérzetről, ami a korábbi éveket nézve is rendkívül alacsony.

A kiadvány adatai 2022. október 31-én rendelkezésre álló adatokat tartalmaznak, a frissebb adatokért kérjük, keressék fel a mutatóknál megjelölt STADAT-linkeket, a kézirat lezárását követő frissítések ott érhetők el.