Fenntartható fejlődés indikátorai

Fő indikátor piktogramja
Rövid táv
Hosszú táv
i
Graikon letöltés PNG képként Graikon letöltés CSV fájl ként
1901 és 2020 között csökkent a fagyos és nőtt a hőségnapok száma.
A hőhullámmal érintett napok száma jelentős ingadozás mellett az utóbbi évtizedekben emelkedik.

Definíciók

Hőségnap alatt azokat a napokat értjük, amikor a napi maximum-hőmérséklet eléri vagy meghaladja a 30 °C-ot. A fagyos napként való megjelölés feltétele, hogy a napi minimum-hőmérséklet 0 °C, vagy az alatt legyen. Hőhullámmal érintett napokról akkor beszélünk, ha a napi középhőmérséklet legalább 3 napon keresztül eléri vagy meghaladja a 25 °C-ot.

Relevancia

A globális felmelegedés meghatározó indikátora a fagyos és a hőségnapok számának alakulása. A globális hőmérséklet-növekedés környezeti változásokhoz, a tengerszint emelkedéséhez, a csapadék mennyiségének és térbeli eloszlásának megváltozásához, szélsőséges időjárási viszonyokhoz vezethet.

Elemzés

A felszíni átlagos középhőmérsékleti adatokból származó információkat a hőmérsékleti szélsőértékek (hőség- és fagyos napok), illetve az időbeli terjedelem (pl. hőhullámok) vizsgálata egészíti ki. 1901 és 2021 között a fagyos napok száma csökkent, a hőségnapoké emelkedett. A fagyos napok száma a legalacsonyabb 2014-ben volt (22 nap), a legtöbb hőségnapot (59 nap) pedig 2018-ban regisztrálták. A hőhullámmal érintett napok száma 2015-ben elérte a 39-et, amely az 1901 óta mért adatok alapján rekordnak tekinthető, ám ezt közelíti a 2019-es adat 38 nappal.

A kiadvány adatai 2022. október 31-én rendelkezésre álló adatokat tartalmaznak, a frissebb adatokért kérjük, keressék fel a mutatóknál megjelölt STADAT-linkeket, a kézirat lezárását követő frissítések ott érhetők el.