Az éhezés megszüntetése, az élelmezésbiztonság és a jobb táplálkozás megteremtése, valamint a fenntartható mezőgazdaság támogatása
Definíciók
Az ökológiai gazdálkodás indikátora megmutatja az ökológiai gazdálkodásba bevont területek arányát az összes mezőgazdasági területen belül.
Relevancia
Az ökológiai gazdálkodás az Európai Unióban jogszabályok által meghatározott termelési módszer, amely során nagy hangsúlyt fektetnek a környezet, ezen belül a talaj, a felszíni és a felszín alatti vizek védelmére, a biodiverzitás megőrzésére, valamint az élelmiszer-biztonságra. Napjainkban a klímaváltozás, az iparszerű mezőgazdasági termelés kedvezőtlen hatásai és az egészségügyi kockázatok növekedése miatt a gazdálkodás és a fogyasztás terén egyre fontosabbá válik a fenntarthatóság és a környezettudatosság. Minősített biotermékeket csak olyan területen állíthatnak elő, amely átesett két-, hároméves átállási perióduson, ez alapján megkülönböztetünk átállás alatti és átállt ökológiai területeket.
Elemzés
Hazánkban 2023-ban az összes mezőgazdasági terület 6,3%-a volt (320 ezer hektár) az ökológiai gazdálkodásba bevont terület, ez közel ugyanannyi, mint 2022-ben. Az ökológiai gazdálkodás jelentősége nőtt a támogatási rendszer változásának köszönhetően. 2015 és 2019 között 2,3-szeresére (173 ezer hektárral) bővült az ökológiai terület nagysága. Ez a folyamat 2020-ban megállt, ezután az átállási területek jelentős csökkenése miatt az összes ökológiai terület nagysága mérséklődött, ugyanakkor az átállt területek kiterjedése 2016 és 2021 között töretlenül nőtt. Az új támogatási program hatására az átállási területek nagysága 2021-ről 2022-re a háromszorosára növekedett, ezt követően 2023-ban újra csökkent 8,8%-kal (83 ezer hektárra). Az átállt területek nagysága (238 ezer hektár) ezzel egyidejűleg 3,4%-kal gyarapodott 2022-höz képest.
2023-ban az ökológiai területek hasznosítás szerinti megoszlása lényegesen nem változott a korábbi évekhez viszonyítva. Az összes terület több mint fele változatlanul rét és legelő volt.
Szántóföldön legnagyobb arányban gabonaféléket és takarmánynövényeket termeltek (73%). Az ökológiai területen termelt zöldségfélék, fehérje- és gyökérnövények aránya változatlanul nagyon alacsony, mindösszesen 6,8%. Habár az utóbbi években folyamatosan nőtt az ökológiai gyümölcsültetvények területe, aránya csak 6,7% az ökológiai területen belül.
Nemzetközi kitekintés
Az elmúlt években tapasztalt jelentős növekedés ellenére a hazai mutató nagysága elmarad az uniós (EU27_2020) átlagtól (9,1%). Az Európai Unióban 2015 és 2020 között folyamatosan emelkedett a biogazdálkodásba bevont területek aránya. A tagállamok nagy többségében az ökológiai területek aránya 2020 és 2022 között tovább nőtt. 2022-ben a mutató értéke Észtországban (23%), Svédországban (20%) és Portugáliában (19%) volt a legmagasabb, Írországban és Bulgáriában (egyaránt 2,2%), valamint Máltán (0,62%) pedig a legalacsonyabb. Csehországban (16%) és Szlovákiában (14%) Magyarországhoz képest jóval magasabb, míg Lengyelországban (3,9%) alacsonyabb volt az ökológiai gazdálkodás aránya.