Fenntartható fejlődési célok

Fő indikátor piktogramja

Fenntartható fogyasztási és termelési módok kialakítása

Rövid táv
Hosszú táv
i
Graikon letöltés PNG képként Graikon letöltés CSV fájl ként
2000-ben Magyarországon összesen csaknem ezer darab, tízezer személygépkocsi közül 4 volt hibrid meghajtású. 2022 végén több mint 156 ezer, tízezer személygépkocsiból 382 darab hibrid üzemű volt.

Definíciók

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) szerint a személygépkocsi: személyszállítás céljára készült olyan gépkocsi, amelyben – a vezető ülését is beleértve – legfeljebb 9 állandó ülőhely van. A hibrid autó a meghajtásához szükséges energiát több, egymástól eltérő elven működő erőforrásból nyeri. E hibrid rendszerben legtöbbször elektromotort és belsőégésű – benzines vagy dízeles – motort használnak. Az elektromotor áramellátását adó akkumulátor töltését alapesetben csak a belsőégésű motor és a fékezési energia villamos energiává való visszaforgatása biztosítja. Létezik ún. külső töltésű – „plug-in” – hibrid elektromos jármű is, amely csatlakoztatható az elektromos hálózatra, és onnan is tölthető.

Relevancia

Az Európai Bizottság „Fit for 55” klímavédelmi csomagja szerint a környezetvédelmi célok megvalósítása érdekében 2030-ra 55%-kal csökkentené, míg 2035-re a nullára szorítaná a járművekből származó széndioxid-kibocsátást. Ebben segíthet a hibrid autók elterjedése, amelyek kettős motorja kevesebb káros anyagot bocsát ki a levegőbe. Mivel a két motor egymást segíti a nagyobb teljesítmény igénye esetén, mindkét motornál kisebb teljesítményre van szükség, ezzel is csökkentve a károsanyag-kibocsátást.

Elemzés

2000-ben Magyarországon összesen csaknem ezer darab, tízezer személygépkocsi közül 4 darab volt hibrid meghajtású, számuk 2008-ra megkétszereződött. A 2010-es évek második felében meredeken emelkedett a hibrid üzemű autók száma. 2022 végén összesen 156 ezer, tízezer személygépkocsiból 382 darab volt hibrid üzemű.

Nemzetközi kitekintés

Az európai országok közül 2021-ben Norvégiában (1043) volt a legtöbb a tízezer autóra vetített hibrid meghajtású autók száma. 2021-ben az Európai Unióban ugyanezen mutató Svédországban volt a legmagasabb, 833, amelyet Luxemburg (571), Hollandia (544) és Finnország (510) követett.

A kiadvány adatai 2022. október 31-én rendelkezésre álló adatokat tartalmaznak.