Fenntartható fejlődési célok

Fő indikátor piktogramja

Az éhezés megszüntetése, az élelmezésbiztonság és a jobb táplálkozás megteremtése, valamint a fenntartható mezőgazdaság támogatása

Rövid táv
Hosszú táv
i
Graikon letöltés PNG képként Graikon letöltés CSV fájl ként
A mentett élelmiszerek mennyisége a koronavírus-járvány időszaka alatti visszaesés után 2022-ben lassú emelkedésnek indult.

Definíciók

Élelmiszer-feleslegnek nevezünk a mezőgazdasági termeléstől a feldolgozóiparon, a kereskedelmen, a vendéglátáson át a háztartásokig bezárólag az élelmiszerlánc teljes spektrumában minden olyan élelmiszert, amely fogyasztható, de valamilyen okból kifolyólag nem kerül emberi felhasználásra.

Az itt közölt adatok kizárólag a Magyar Élelmiszerbank Egyesület által átvett, illetve közvetített élelmiszer-feleslegek mennyiségét tartalmazzák.

Relevancia

Az élelmiszer-veszteség és -pazarlás növeli a biztonságos élelmiszer-ellátással, az alultápláltsággal és a túlzott vízfelhasználással kapcsolatos kockázatokat. Az uniós tagországok elkötelezték magukat az ENSZ azon fenntartható fejlődési célja mellett, amely szerint 2030-ig a felére kell csökkenteni az egy főre jutó élelmiszer-hulladék mennyiségét a kiskereskedelem és a fogyasztás szintjén, valamint mérsékelni kell a termelési és az elosztási láncban keletkező élelmiszer-veszteséget.

Elemzés

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2005 novemberében kezdte el működését Magyarországon. Az Élelmiszerbank élelmiszer-kereskedelmi és élelmiszer-feldolgozó vállalatoktól vesz át még fogyasztható élelmiszer-feleslegeket, és ezeket szociális munkát végző szervezetek segítségével juttatja el nélkülözőknek Magyarországon.

Az átvett és kiosztott élelmiszerek mennyisége 2005 és 2018 között folyamatosan növekedett (a legmagasabb érték 2018-ban összesen 10 667 tonna volt). 2018 és 2021 között csökkenés következett be, amely egyrészt a koronavírus-járványnak, másrészt annak a következménye, hogy egyes partnerek változtattak belső működési folyamataikon, így kevesebb élelmiszer-felesleg keletkezett náluk. A koronavírus-járvány után a mentett élelmiszerek mennyisége 2022-ben lassú növekedésnek indult.

A mentett élelmiszerek 2005 és 2013 között nagyobb részben a feldolgozóiparból származtak, 2012 óta az élelmiszer-kereskedelmi szektor által felajánlott mennyiségek számottevően növekedtek, amelynek eredményeként 2017-től kezdődően ezek aránya már meghaladta a teljes mennyiség 80%-át. A 2012 utáni növekedés fő oka egy új logisztikai folyamat bevezetése, amelynek keretei között az élelmiszer-áruházakból közvetlenül a szétosztást végző partnerszervezetek szállítják el az élelmiszer-feleslegeket, ezért jóval több helyről történik a begyűjtés.

A kiadvány adatai 2022. október 31-én rendelkezésre álló adatokat tartalmaznak.