Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere (FEOR–08)

8111 Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője

Az élelmiszerek és kapcsolódó termékek előállításához szükséges gépeket beállítja, üzemelteti, kiszolgálja és felügyeli.

Feladatai:

  1. berendezés előkészítése a termelésre;
  2. berendezés üzemeltetése, a technológiai előírások és kezelési utasítások betartása;
  3. termékváltáshoz szükséges feladatok elvégzése;
  4. a gyártási technológia jól körülhatárolt részfeladatának elvégzése;
  5. a rábízott gépek, berendezések ápolása, tisztítása, fertőtlenítése;
  6. gépek, berendezések leállítása, karbantartási feladatokban való részvétel;
  7. az állatok lefogásához, elkábításához és levágásához szükséges gépek üzemeltetése és figyelése, a tetemek szabályos hús- és haldarabokra bontása;
  8. gépek és kemencék beállítása, üzemeltetése és felügyelete kenyér és lisztből készült édességek keveréséhez, sütéséhez és más módon történő előállításához;
  9. gabona és gyümölcsök összezúzásához, keveréséhez, malátázásához, főzéséhez és erjesztéséhez szükséges gépek üzemletetése sör, bor, malátából erjesztett italok, ecet, élesztő és egyéb hasonló termékek előállítása céljából;
  10. lekvárt, tejkaramellát, sajtot, ömlesztett sajtot, margarint, szirupot, jeget, tésztát, fagylaltot, kolbászt, csokoládét, kukoricakeményítőt, ehető zsiradékokat és dextrint előállító gépek kezelése;
  11. az élelmiszerek feldolgozásához használatos anyagok és folyadékok hűtését, melegítését, szárítását, sütését, blansírozását, pasztörizálását, füstölését, sterilizálását, fagyasztását, aszalását és sűrítését végző gépek üzemeltetése;
  12. élelmiszerek és folyadékok keverése, pépesítése, darálása és szétválasztása köpülő-, préselő-, szitáló-, őrlő- és szűrőberendezésekkel.

Jellemző munkakörök:

Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:

« Vissza