Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere (FEOR–08)

7115 Borász és egyéb szeszesital-gyártó, szikvízkészítő

Szőlőből bort, pezsgőt készít, ellenőrzi és dokumentálja a folyamatot. Különféle szeszesitalt gyárt, szikvizet készít.

Feladatai:

  1. szőlő mennyiségi, minőségi átvétele, feldolgozás módjának meghatározása;
  2. a szőlő zúzó-, bogyózó- és présgépbe juttatása, must kezelése;
  3. erjedés vezetése, paraméterek ellenőrzése, szabályozása;
  4. újbor kezelése;
  5. hordók, tárolóedények kezelése;
  6. pinceműveletek végzése, pl. borjavítás, derítés, szűrés, fejtés, házasítás;
  7. pezsgőgyártáshoz megfelelő minőségű szőlő kiválasztása és pezsgő alapbor készítése;
  8. pezsgő erjesztése, palackok forgatása, adalékanyagok alkalmazása;
  9. dokumentáció végzése;
  10. érzékszervi jellemzők ellenőrzése;
  11. csomagolóanyagok előkészítése, palackozás;
  12. különféle szeszes italok előállítása finomszesz, cukorszirup, ízesítőanyagok és színezékek összekeverésével;
  13. víz előkészítése szikvízgyártáshoz, szaturálás, töltés;
  14. tisztítási, fertőtlenítési feladatok elvégzése;
  15. tűz-, munkavédelmi, környezetvédelmi, minőségbiztosítási előírások betartása.

Jellemző munkakörök:

Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:

« Vissza