3113 Élelmiszer-ipari technikus
Önállóan vagy mérnöki irányítással élelmiszer-ipari üzemekben vagy laboratóriumokban az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, feldolgozásában, tárolási és csomagolási munkáiban vesz részt.
Feladatai:
- alapanyagok, felhasznált anyagok, félkész-, és késztermékek mintavétele, vizsgálata;
- gyártásközi vizsgálatok végzése, szükséges intézkedések megtétele;
- munka-, tűz-, környezetvédelmi és minőségbiztosítási munka végzése;
- élelmiszer-ipari higiénikusi tevékenység végzése;
- élelmiszergyártásban előforduló alapmérések végzése/végeztetése;
- eszközök használata, gépek kezelése, berendezések üzemeltetése;
- napi gépápolási, beállítási, karbantartási, tisztítási, fertőtlenítési és egyszerűbb javítási feladatok elvégzésének szervezése és irányítása;
- technológiai utasítások, környezetvédelmi, munkavédelmi és minőségbiztosítási előírások betartatása;
- gyártmányfejlesztésben kisebb részfeladatok ellátása.
Jellemző munkakörök
- Bor- és pezsgőgyártó technikus
- Bor- és üdítőipari technikus
- Borászati technikus
- Cukoripari technikus
- Dohányipari technikus
- Édesipari technikus
- Élelmiszer-analitikus technikus
- Élelmiszeripari laboráns
- Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns
- Erjedés- és üdítőitalipari technikus
- Hús- és baromfiipari technikus
- Húsipari technikus
- Konzervipari technikus
- Malom- és keveréktakarmány-ipari technikus
- Malomipari technikus
- Növényolaj-ipari technikus
- Sütő- és cukrásztechnikus
- Szeszipari technikus
- Tartósítóipari technikus
Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:
« Vissza