Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere (FEOR–08)

7112 Gyümölcs- és zöldségfeldolgozó, -tartósító

Zöldségeket és gyümölcsöket dolgoz fel, tartósít; konzerveket, készételeket gyárt.

Feladatai:

  1. növényi eredetű nyersanyagok mennyiségi, minőségi átvétele, minőség szerinti osztályozása;
  2. előkészítő műveletek végzése, pl. mosás, szár-, mag-, héj eltávolítása, osztályozás, aprítás, lényerés, létisztítás;
  3. zöldségfélék feldolgozása, pl. hőkezelés, vegyszerrel való tartósítás, hőelvonás, szárítmány készítése, hőkezelés, savanyúság készítése;
  4. gyümölcsök feldolgozása, pl. befőttek készítése, gyorsfagyasztott termékek előállítása, szárítmány készítése, gyümölcslé előállítása, gyümölcssűrítmény készítése;
  5. ételízesítő előállítása;
  6. csomagolóanyagok előkészítése, csomagolás végzése;
  7. tisztítási, fertőtlenítési feladatok elvégzése;
  8. minőségbiztosítási feladatok elvégzése.

Jellemző munkakörök:

Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:

« Vissza