7113 Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó
A beérkezett anyagokat átveszi, kezeli, friss és tartós tejtermékeket és sajtkészítményeket gyárt.
Feladatai:
- a beérkező alapanyagok mennyiségi, minőségi átvétele;
- alapanyag tisztítása, fölözése, zsírtartalom beállítása;
- tej hőkezelése (pasztőrözése, hűtése), homogénezése;
- tejszínből vajféleségek készítése, tejszínérlelés, köpülés, íróleválasztás végzése, paraméterek beállítása;
- savanyított tejtermékek (tejföl, kefír, joghurt stb.) gyártása, pasztőrözött tej beoltása, alvasztása, poharazása;
- fogyasztói tej, ízesített tejkészítmények gyártása;
- sajttej kezelése, beoltása, alvadék feldolgozása, sajt érlelése;
- ömlesztett sajtok alapanyagainak összeállítása, aprítása, ömlesztés;
- túró, túrókészítmények gyártása;
- sűrítmények, porított termékek előállítása;
- különféle termékek csomagolása, tárolása;
- minőségbiztosítási feladatok elvégzése;
- technológiai és higiéniai előírások betartása;
- tisztítási, fertőtlenítési munkák elvégzése;
- egyszerűbb karbantartási munkák ellátása.
Jellemző munkakörök:
- Elsődleges tejkezelő
- Fehérsajtkészítő
- Friss és tartós tejtermékek gyártója
- Gomolyaalapanyag-készítő
- Homogenizáló (élelmiszer-ipari)
- Kazeinkészítő
- Kazeinörlő
- Kefír-, joghurtkészítő
- Keménysajt-készítő
- Lágysajt-kezelő
- Margarinfeldolgozó
- Ömlesztettsajt-főző
- Sajt- és vajkészítő
- Sajtdaráló
- Sajtérlelő
- Sajtkészítő
- Sajtkezelő
- Sajtpréselő
- Tej-, tejszínpasztőröző és -sterilező
- Tejcsomagoló
- Tejfejtő
- Tejfeldolgozó
- Tejföl- és túrókészítő
- Tejleszívató, -felöntő
- Tejporkészítő
- Tejtermék előkészítő
- Tejtermékgyártó
- Üzemi tejátvevő
- Vajkészítő
- Vajleszedő
- Vajmester
Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:
« Vissza