Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere (FEOR–08)

7113 Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó

A beérkezett anyagokat átveszi, kezeli, friss és tartós tejtermékeket és sajtkészítményeket gyárt.

Feladatai:

  1. a beérkező alapanyagok mennyiségi, minőségi átvétele;
  2. alapanyag tisztítása, fölözése, zsírtartalom beállítása;
  3. tej hőkezelése (pasztőrözése, hűtése), homogénezése;
  4. tejszínből vajféleségek készítése, tejszínérlelés, köpülés, íróleválasztás végzése, paraméterek beállítása;
  5. savanyított tejtermékek (tejföl, kefír, joghurt stb.) gyártása, pasztőrözött tej beoltása, alvasztása, poharazása;
  6. fogyasztói tej, ízesített tejkészítmények gyártása;
  7. sajttej kezelése, beoltása, alvadék feldolgozása, sajt érlelése;
  8. ömlesztett sajtok alapanyagainak összeállítása, aprítása, ömlesztés;
  9. túró, túrókészítmények gyártása;
  10. sűrítmények, porított termékek előállítása;
  11. különféle termékek csomagolása, tárolása;
  12. minőségbiztosítási feladatok elvégzése;
  13. technológiai és higiéniai előírások betartása;
  14. tisztítási, fertőtlenítési munkák elvégzése;
  15. egyszerűbb karbantartási munkák ellátása.

Jellemző munkakörök:

Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:

« Vissza