7111 Húsfeldolgozó
Átveszi és bontja az állatokat, előállítja, feldolgozza és/vagy tartósítja a húst, halat, fogyasztásra alkalmassá teszi a terméket.
Feladatai:
- mennyiségi és minőségi átvétel;
- az állat elkábítása ütéssel vagy árammal, a hátsó lábak rögzítése;
- az elkábult állat felfüggesztése, leszúrása, vagy a nyaki erek átvágása;
- marha vagy juh bőrének lefejtése, sertés perzselése, baromfi forrázása és kopasztása;
- a test felhasítása, a belső részek eltávolítása, az emberi fogyasztásra alkalmas részek mosása, különválasztása, aprítása és feldolgozása;
- a hús füstöléssel és pácolással való tartósítása;
- hús és hal kicsontozása, felvágása és tisztítása eladáshoz vagy további feldolgozáshoz;
- összetevők elkészítése, kolbászok és hasonló termékek készítése daraboló-, keverő- és formázógépek segítségével;
- hús, hal és kapcsolódó élelmiszerek főzése vagy más módon történő elkészítése eladásra;
- hús vagy hal értékesítése a vásárlóknak, beleértve a termékek becsomagolását, mérését és felcímkézését, és az áru ellenértékének átvételét;
- tűz-, munkavédelmi és környezetvédelmi előírások betartása.
Jellemző munkakörök:
- Állatbontó
- Állatkábító
- Állatszúró
- Baromfibontó
- Baromfidaraboló
- Baromfifeldolgozó
- Belező, begyező
- Bélfeldolgozó
- Böllér
- Csirkemell-filéző
- Csontozó
- Disznósajtkészítő
- Halfeldolgozó
- Halhentes
- Hentes és mészáros
- Hús- és szalonnasózó, pácoló
- Húsaprító
- Húselőkészítő
- Húsfüstölő
- Húsipari termékgyártó
- Húsosztályozó
- Hús-sózó
- Hússzeletelő
- Kézi csontozó (húsipari)
- Kolbászkészítő
- Kolbászpározó
- Májazó
- Mészáros
- Nyúlfeldolgozó
- Pácoló, fűszerező
- Pulykadaraboló
- Sertéscsontozó
- Sonkafőző
- Sonkatöltő
- Szalámitöltő
- Szalonnasózó
- Szárazáru készítő
- Zúzapucoló
- Zsigerelő
- Zsírolvasztó
Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:
« Vissza