5134 Szakács
Megtervezi és megszervezi az étkezéseket, kialakítja az ételválasztékot, elkészíti az ételeket éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben, magánháztartásokban.
Feladatai:
- étlap, menü, napi ajánlatok, étrendjavaslatok összeállítása;
- meglévő készletek felmérése, a szükséges nyersanyagok megrendelése;
- a nyersanyagok előkészítése, feldolgozása (párolás, főzés, sütés);
- ételek elkészítése, adagolása, díszítése, tárolása;
- segédszemélyzet munkájának összehangolása és irányítása;
- sütők, rostélyok, pecsenyesütők és egyéb konyhai berendezések hőmérsékletének szabályozása, a konyha, a konyhai berendezések, a kiszolgáló területek stb. felügyelete és takarítása a biztonságos és higiénikus ételkezelési előírások betartása érdekében;
- nagy konyhai berendezések, pl. rostélyok, olajsütők és serpenyők üzemeltetése;
- a felhasznált alapanyagok tápértékének felmérését követően diétás ételek készítés.
Jellemző munkakörök:
- Diétás szakács
- Étkezdei szakács
- Grill szakács
- Gyermekélelmezési szakács
- Hajószakács
- Hidegkonyhai szakács
- Közétkeztetési szakács
- Kukta
- Melegkonyhai szakács
- Pizzakészítő szakács
- Segédszakács
Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:
« Vissza