5135 Cukrász
Cukrászsüteményeket, fagylaltokat, fagylaltszerű készítményeket kisipari módszerrel állít elő, figyelemmel azok ízbeli változatosságára, esztétikai megjelenítésére, a vásárlási, megrendelési igényekre.
Feladatai:
- recept alapján a hozzávalók mennyiségének kiszámítása és az alapanyagok (pl. liszt, cukor, tojás, tej, vaj, sajt, kakaó, fűszerek stb.) előkészítése;
- a felhasználandó anyagok tisztítása, darabolása, ízesítése és elkészítése;
- technológiai munkák elvégzése (sütés, főzés, gőzölés, hűtés és fagyasztás);
- az egyes süteményféleségek kézzel vagy formázókkal, kiszúrókkal, késekkel és megfelelő alakú sütőedényekkel történő formálása, alakítása;
- a kész- vagy félkész termékek tárolása vagy tartósítása hűtő- és fagyasztógépekben, illetve hűtőpultokon;
- az egészségügyi és higiéniai előírások betartása, a használt tárgyak és a munkakörnyezet tisztán tartása, a kezelésére bízott munka- (gépek, tűzhelyek, sütők stb.) és fogyóeszközök szakszerű használata, karbantartása.
Jellemző munkakörök:
- Fagylaltkészítő
- Karamell cukrász
- Lágyfagylaltos
- Marcipánfigura készítő
- Süteménykészítő
- Tortakészítő
Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:
« Vissza