Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere (FEOR–08)

3222 Konyhafőnök, séf

Megtervezi az étlapot, irányítja, gondoskodik a szükséges nyersanyagok és eszközök beszerzéséről, összehangolja, felügyeli és ellenőrzi az ételek elkészítését, megszervezi a konyhai munkát.

Feladatai:

  1. receptek és menük összeállítása és kifejlesztése, élelmiszer- és munkaerő-költségek becslése, élelmiszerkészletek rendelése;
  2. az ételek minőségének figyelése az elkészítés és feltálalás minden fázisában;
  3. az ételek készítésével kapcsolatos kérdések megvitatása a vezetőkkel, dietetikusokkal, konyhai és felszolgáló dolgozókkal;
  4. a szakácsok és az ételek készítésében részt vevő egyéb dolgozók munkájának irányítása és koordinálása;
  5. a készletek, berendezések és munkaterületek felügyelete, hogy azok megfeleljenek az elfogadott szabványoknak;
  6. az ételek felszolgálási módjának meghatározása és dekoratív módon történő bemutatása;
  7. a szakácsok és más dolgozók eligazítása az ételek készítésével, főzésével, körítésével és felszolgálásával kapcsolatban;
  8. részvétel a konyhai dolgozók felvételében, a teljesítményük figyelemmel kisérése;
  9. különleges ételek és összetett fogások elkészítése, ízesítése és főzése;
  10. higiéniai és élelmiszer-biztonsági szabályok ismertetése és betartatása.

Jellemző munkakörök:

Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:

« Vissza