3222 Konyhafőnök, séf
Megtervezi az étlapot, irányítja, gondoskodik a szükséges nyersanyagok és eszközök beszerzéséről, összehangolja, felügyeli és ellenőrzi az ételek elkészítését, megszervezi a konyhai munkát.
Feladatai:
- receptek és menük összeállítása és kifejlesztése, élelmiszer- és munkaerő-költségek becslése, élelmiszerkészletek rendelése;
- az ételek minőségének figyelése az elkészítés és feltálalás minden fázisában;
- az ételek készítésével kapcsolatos kérdések megvitatása a vezetőkkel, dietetikusokkal, konyhai és felszolgáló dolgozókkal;
- a szakácsok és az ételek készítésében részt vevő egyéb dolgozók munkájának irányítása és koordinálása;
- a készletek, berendezések és munkaterületek felügyelete, hogy azok megfeleljenek az elfogadott szabványoknak;
- az ételek felszolgálási módjának meghatározása és dekoratív módon történő bemutatása;
- a szakácsok és más dolgozók eligazítása az ételek készítésével, főzésével, körítésével és felszolgálásával kapcsolatban;
- részvétel a konyhai dolgozók felvételében, a teljesítményük figyelemmel kisérése;
- különleges ételek és összetett fogások elkészítése, ízesítése és főzése;
- higiéniai és élelmiszer-biztonsági szabályok ismertetése és betartatása.
Jellemző munkakörök:
- Éttermi műszakvezető
- Főszakács
- Helyettes séf
- Konyhafőnök
- Konyhavezető
Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:
« Vissza