5132 Pincér
Fogadja a vendégeket, ételeket, italokat szolgál fel vendéglőkben, éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátóipari egységekben.
Feladatai:
- az üzemeltetéssel kapcsolatos teendők elvégzése;
- nyitás előtti teendők előkészítése;
- az árukészlet alakulásának figyelemmel kísérése, részvétel az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, tárolásában és dokumentálásában;
- a munkaterület, a vendégtér nyitásra előkészítése;
- felszolgálás;
- a vendég fogadása, leültetése a protokoll-előírások szerint;
- a választék ismertetése, ételek és italok ajánlása;
- a rendelés felvétele;
- a felszolgáláshoz szükséges eszközök előkészítése, a vendégek által választott ételek és italok szakszerű felszolgálása;
- a saját munkájának megszervezése;
- a felszolgálandó étel és ital minőségének figyelemmel kísérése;
- a fogyasztás ellenértékének átvétele, pénztárgép kezelése;
- zárás után a vendégek távozásának ellenőrizése, elszámolás elkészítése.
Jellemző munkakörök:
- Étkezőkocsi felszolgáló
- Éttermi felszolgáló
- Főpincér
- Hajópincér
- Italpincér
- Sommelier (borpincér)
Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:
« Vissza