2223 Dietetikus és táplálkozási tanácsadó
A táplálkozástudományt az egészséges és beteg egyének, valamint csoportok élelmezési ellátása, gyógyítása és egészségnevelése céljából alkalmazza. Felméri, tervezi és végrehajtja az élelmiszer és táplálkozás humánegészségre gyakorolt hatását javító programokat.
Feladatai:
- megfelelő tápanyagtartalmú és megfelelő minőségű diéta és étrend tervezése, az étel biztosítása egészséges egyének vagy betegcsoportok számára;
- az egyének, csoportok és közösségek egészségi állapotára és táplálkozási szokásaira vonatkozó adatok gyűjtése, rendezése és értékelése, amelyek a felszolgált, illetve az elfogyasztott ételek tápértékén alapulnak;
- táplálkozási felmérések és táplálkozás változtatási programok tervezése, lebonyolítása és értékelése, egyének és közösségek oktatása, képzése a táplálkozás tudatosságának javítása érdekében;
- a táplálkozási követelményeknek megfelelő élelmiszerek, táplálék kiegészítők, ételek kifejlesztése és értékelése;
- táplálkozási kutatások végzése és az eredmények közzététele tudományos konferenciákon.
Jellemző munkakörök:
- Dietetikus tanácsadó, oktató
- Élelmezési tanácsadó
- Élelmezési üzemvezető dietetikus
- Élelmezésprogramozó
- Élelmezésszervező
- Élelmezésvezető
- Élelmezési menedzser
- Laktációs szaktanácsadó
- Táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó
- Táplálkozási tanácsadó
- Táplálkozáskutató
- Terápiás dietetikus
Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:
« Vissza